Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 14 серпня 2020 р.

14 серпня 1775р. катерина ІІ видала маніфест про ліквідації Запорозької Січі.

14 серпня 1775р. катерина ІІ видала маніфест про ліквідації Запорозької Січі. На той момент Нова Січ уже була зруйнована російськими військами - Маніфест просто офіційно засвідчував цей факт.

Ліквідувати Нову Січ придворна рада вирішила ще на засіданні 7 травня 1775-го. Підготовка до цього відбувалася у цілковитій таємниці.

У травні ж понад 50 тис. російського війська, під командуванням генерал-поручика Петра Текелія у складі 1-ї російської армії, кавалерії, піхоти, гусарських й пікінерських ескадронів та донських козаків рушили на Січ.

На початку червня вони оточили Січ, захопили артилерію та блокували гавань. Від січовиків та кошового отамана Петра Калнишевського вимагалося скласти зброю і не чинити опір. Після бурхливих дебатів козацька рада ухвалила рішення здатися без опору.

Скарбницю конфіскували, військові клейноди, артилерію, зброю, боєприпаси і архів вивезли.
Кошового отамана Петра Калнишевського, військового писаря Івана Глобу і військового суддю Павла Головатого було арештовано в наметі Текелі і закуто в кайдани. 10 червня 1776 р. згідно з указом Катерини ІІ за № 1419 останній кошовий Калнишевський під охороною 7 конвоїрів був відправлений на довічне заслання у Соловецький монастир «за віроломне буйство та розорення російських підданих».

Текелія за цю операцію був нагороджений орденом Св. Олександра Невського та отримав маєток у Вітебській губернії.

Джерело
© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
www.memory.gov.ua 

Немає коментарів:

Дописати коментар