Загальна кількість переглядів!

четвер, 13 серпня 2020 р.

13 серпня 1898р. на Київщині в селі Карань народився Володимир Заболотний відомий Український архітектор, засновник і перший президент Академії архітектури України, автор проекту будинку Верховної Ради України

1898, 13 серпня на Київщині в селі Карань (згодом перейменовано на Трубайлівку, нині в складі міста Переяслав-Хмельницький) народився Володимир Заболотний – відомий український архітектор, засновник і перший президент Академії архітектури України, автор проекту будинку Верховної Ради України.

Батько Володимира Заболотного був майстром-золотарем із виготовлення церковного начиння. Сам Володимир закінчив Переяславську гімназію, працював інструктором музею, художником районного військового комісаріату. У 1921 р. вступив до Українського архітектурного інституту в Києві, після завершення якого лишився там викладати. Також він викладав архітектурне проектування в Київському інженерно-будівельному інституті, був головним архітектором Державного інституту проектування.

Володимир Заболотний розробляв архітектурне обличчя не лише столиці, але й Черкас, Вінниці, Кривого Рогу, Харкова та інших міст. Але головною його працею став проект будівлі Верховної Ради України (1936-1939 рр.).

Після війни Володимир Заболотний став одним із ініціаторів Академії архітектури, а з 1956 року став її першим президентом. Паралельно він займався і створенням наукової бібліотеки і навіть особисто майстрував стелажі для книг.
Мав Володимир Заболотний і інші таланти. Самостійно навчився грати на скрипці, малював пейзажі, володів мистецтвом чеканки та лиття з металу. Його роботи нині зберігаються в його меморіальному музеї в Переяславі-Хмельницькому.

До останніх днів свого життя робив надзвичайно багато для видання двох томів «Нарисів історії архітектури УРСР» (1957, 1962рр.), однотомника «Нариси історії українського мистецтва» (1964р.), багатотомного видання «Українське народне мистецтво» (1960-1967рр.), чудової шеститомної «Історії українського мистецтва» (1968-1972рр.) та інших.

Помер Володимир Заболотний 3 липня 1962 р. Похований на Байковому кладовищі в Києві.

Джерело
© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
www.memory.gov.ua 

Немає коментарів:

Дописати коментар