Загальна кількість переглядів!

понеділок, 15 березня 2021 р.

Федір Яхимович (Теодор) народився 15 березня 1800, с. Белз, тепер м. Сокаль-ського р-ну Львів. обл. — укр. театр. художник і живописець.

робота Ф.Яхимовича.
Джерело 1. www.memory.gov.ua

1800, 15 березня – на Львівщині народився Федір Яхимович, художник-портретист, пейзажист, іконописець, автор театральних декорацій та мініатюр на слоновій кістці. Після смерті батьків він пішки дійшов зі Львова до Відня, де його брат вивчав медицину. Сталося це 1819-го. За прикладом брата Федір Яхимович також почав студіювати медицину, але згодом вирішив займатися малярством. Вився цьому у Віденській академії мистецтв, після закінчення якої займався театральним малярством. Почав працювати у Карльс-Театрі декоратором, а з 1851-го протягом двадцяти років творив у цісарській опері. Його декорації до «Трубадура» використовують і донині.
Також Яхимович писав ікони для іконостасів.

Джерело 2. https://leksika.com.ua

Федір (Теодор; 15. III 1800, с. Белз, тепер м. Сокаль-ського р-ну Львів. обл.—14.IV 1889, Відень) — укр. театр. художник і живописець. У 1827 закінчив віденську АМ. Спочатку працював у теаграх Відня (1851—71 — декоратор придворної опери). Серед творів — оформлення до вистав "Чародійний серпанок", жанрові композиції ("Столярна майстерня", "Продавець ковбас", "Сім'я біля ліжка хворої матері"), пейзажі ("Морська буря", 1845; "Собор св. Стефана"), полотна на релігійні теми ("Великодушність Давида", "Христос в гостях у Марії і Марти", іконостас з 75 ікон для грецького монастиря в горах Лівану), портрети ("Інвалід", 1841) та мініатюри на слоновій кістці.
Літ.: Музика Я. Федір Яхимович. "Мистецтво". 1968. 4.

Джерело. 3 Вікіпедія.

Походив з греко-католицької священичої родини, яка у 19 столітті дала Галичині львівського митрополита Григорія Яхимовича. Студіював у Віденській Академії Мистецтв, яку закінчив 1828 р. і став декоратором віденських театрів, у 1851—1871 рр. був головним митцем Цісарської опери. Його оформлення сцен використовувалося до знищення будинку опери за Другої світової війни (1945 р.).

Крім праці в театрі, Яхимович намалював чимало жанрових та історичних картин, краєвидів. Серед інших: «Геройство Давида» (1841), «Марія і Магдалена» (1842), «Середина церкви Шярів у Відні», «Хрищення Христа в Йордані» (1849, до кінця війни в єпископській палаті в Перемишлі), «Середина церкви св. Стефана у Відні» (1860), «Середина Марійського костьолу в Кракові» (1881) та ін. Яхимович намалював також 75 образів для іконостасу церкви у Лівані й численні портрети, в тому числі родинні, які зберігаються в його нащадків в Австрії. Яхимович був видатним представником класично-академічного мистецтва, типового для його доби і для столичного Відня, якому підлягала тоді Галичина, позбавлена середовища, здатного утримувати митця такого формату. 

Немає коментарів:

Дописати коментар