Загальна кількість переглядів!

середу, 17 березня 2021 р.

Цей день в історії УПА 17 березня.

Фото. https://www.istpravda.com.ua
Зліва — Василь Івахів (1908—1943), організатор і перший командвач УПА на Волині. Загинув у німецькій засідці під с. Чорниж Волинської області 13 травня. Справа — його друг Юліан Гуляк-"Токар" (1915—1944), крайовий організаційний референт Західноукраїнських земель. Він загинув під час німецької каральної операції на Львівщині.

1945 рік
Пошукова група НКВД захопила криївку в селі Сморжів на Львівщині. Захоплені в полон двоє повстанців, зокрема курінний «Дідух».

1946 рік
Під час зіткнень із загонами МВД у селах Воловин, Двірці та Купичволя на Львівщині загинули окружний провідник Гнат Запісоцький – «Богдан» та ще 4 підпільники.

1947 рік
У селі Гуцулівка на Станіславщині повстанці знищили дільничного МВД.

Полк внутрішніх військ захопив криївку в райцентрі Болехів на Станіславщині. Четверо повстанців чинили відчайдушний спротив і застрелилися, коли після тривалого бою закінчилися патрони.

У райцентрі Вижиця на Чернівеччині підпільники, атакувавши групу емведистів, знищили райуповноваженого МВД, двох військових і бійця винищувального батальйону.

1948 рік
У бою з рейдовою групою МВД у селі Лужок Горішній на Дрогобиччині загинули командир кущової боївки Костянтин Цебрик – «Заяць» та ще троє повстанців.

У Жовківському районі на Львівщині підпільники поранили двох радянських активістів.

1950 рік
Пошукова група МВД захопила криївку на схилі гірського масиву Чорногори на Станіславщині. Знищивши документи, застрелилися Параскевія Захарук – «Блискавка» і Анастасія Жекалюк – «Чорнобривка». Мертвим підпільницям відрубали голови, а важко пораненого охоронця захопили в полон.

У сутичці з загоном МВД у селі Підгородці на Дрогобиччині загинули троє підпільників.

1953 рік
Під час зіткнень з опергрупами МВД біля села Зарваниця і в Радванському лісі на Львівщині загинули троє повстанців, зокрема – надрайонний провідник ОУН Іван Червак – «Олесь» та окружний провідник Володимир Панас – «Влодко».

Підготував Сергій Горобець
*****

Не дозвольте продавати Українську Землю за яку тисячі героїв віддали і віддають життя та здоров'я.

Хто підтримує продаж Української Святої Землі яка тисячу років омивалась і омивається кров'ю наших синів і дочок ..... такі істоти не мають права жити .... хоча вони і так ходячі трупи бездушні сволочі манкурти - людина яка має душу ніколи Свою Рідну Землю не продасть.

Щоб здохла, сконала в муках кожна паскуда - сволота разом з усією своєю ріднею! яка підтримує продаж Українських с/г Земель. Ви навіть не уявляєте яку це загрозу несе для України.

Немає коментарів:

Дописати коментар