Загальна кількість переглядів!

понеділок, 15 березня 2021 р.

15 березня 1921р. в с. Конюхи (Тернопільщина) народився Когут Богдан Йосипович - Український письменник, політв'язень, член ОУН, Член Спілки письменників України, Товариства політичних в'язнів та репресованих. Лауреат літературної премії імені Богдана Лепкого.

Богдан Когут народився 15 березня 1921 року у селі Конюхи (Тернопільщина) в сім’ї Йосипа Когута – новеліста, історика, воїна УГА.

Наприкінці 30-х років був діячем підпілля ОУН. Під час війни був арештований німцями. Тричі втікав з-під розстрілу.

1945-го року заарештований СМЕРШ-ем і 1947 року засуджений до смертної кари. Покарання замінено багатолітнім ув’язненням в таборах ГУЛАГу. 1956-го року звільнений з-під арешту з забороною проживання в Західній Україні.

Поселився в Миколаєві. Закінчив Одеський університет за спеціальністю «англійська філологія». Вільно володів англійською, німецькою, польською та іспанською мовами. Викладав англійську в середній школі м. Миколаєва.

У 70-ті роки почав працювати над спогадами про своє життя, які вилились в трилогію «Під чорними вітрами» (почали публікувати з 1995 року), роман-спогад «Терпкий присмак волі» та останній в житті твір «Оповіді каторжанки» про сибірський табір для українських жінок-політв’язнів.

1988 року повернувся до Львова, де й проживав до останніх днів.

Ветеран ОУН-УПА, в’язень сталінських таборів, член Національної спілки письменників України Богдан Когут помер 16 лютого 2011р. Похований на Личаківському цвинтарі.

Джерело.https://zaxid.net/lvivski_deputati_vshanuvali_pamyat_ounivtsya_bogdana_koguta_n1122956

Немає коментарів:

Дописати коментар